Archives for October 2017

Content Strategy for persuasion

Nilai kandungan berimpak tinggi by Tuan Zamri – Saya bukan orang bahasa. Saya orang strategi dan taktikal

contoh: Meraung peluk kekasih – Duit wanita lesap di dalam pelukan Awang Hitam, Fakta RM320,000 – 2014, RM1,500.00-2015 menunjukkan bagaimana bahasa persuasif mampu mengeluarkan duit daripada poket wanita malaysia

Kandungan + Frekuensi + Masa + Audien = Persuasif

  • Kandungan – apa yang hendak disampaikan.
  • Frekuensi – kekerapan (selalu paparkan) Contoh Zamri Mohammad – always put penulis.
  • Masa – masa yang sesuai untuk keluarkan kandungan itu pada khalayak. Contoh SOGO, keluarkan sales 10 hari terakhir setiap bulan.  Diskaun (perkataan perempuan), jimat (perkataan lelaki).
  • Audience – jenis audience yang sesuai. Contoh: bisnes melengkapi apa yang tidak ada.

Fundamental for content strategy

  • Iklan dan kandungan bukan disasarkan kepada semua orang. Hanya kepada kumpulan yang tertentu
  • Kita mempunyai 8 butang emosi. Kita lahir dengan kelapan-lapan butang. Fitrah dari awal
  • Butang emosi adalah butang mahu. Butang logik adalah butang keputusan
  • Kita mempunyai 9 butang logik. Kita belajar kesemua butang. Kuasa keputusan mendorong kita belajar
  • Penggunaan butang emosi dan butang logik merangsang untuk bertindak
  • semakin tinggi visual semakin mudah membina pengaruh
  • butang emosi dan logik boleh berdiri sendiri menggunakna visual, teks, visual dan teks.

Ada 8 Butang emosi

  1. Nikmat makanan – sedap, lazat, banyak, murah, ada umph, percuma, mak masak, pedas. Menarik perhatian khalayak bukan hanya untuk makanan sahaja
    • Menikmati percutian seperti menikmati hidangan yang mewah 
  2. Survival – susah, tabah, matang, selamat, lega, udara, cukup makan, sihat, walafiat, sejahtera
  3. Keseronokan hidup – selesa, gembira, berkeluarga, ada teman, bersyukur, nikmat kehidupan, senyum, gelihati, kelakar
  4. panjang umur – berkat, merasa dewasa, berbakti, berkeluarga, sejahtera, berusia, cekal
  5. teman hidup – berkahwin, memahami, melengkapi, memenuhi, berkongsi, kasih sayang, cinta, tidak kesunyian, bahagia, setia, bersama, hidup selesa,
  6. hidup selesa – bersyukur, sihat, selamat, walafiat, gembira, diberi kecukupan, empuk, banyak wang
  7. Menjaga yang tersayang – berkorban, membimbing, menemani, prihatin,
  8. melindungi yang tersayang – mempertahankan, menyelamatkan, mendidik, mengawal, perisai
  9. diterima ramai – dapat like, setuju, mengangguk, iya, aha, diraikan, dihormati, dikenali
  10. bebas rasa takut – ada Allah, Allah melindungi, ada teman, lega, tahu, tenang, berani, halal
  11. bebas rasa sakit – sihat, selesa, pulih, alhamdulillah,
  12. bebas bahaya – selamat, syukur, terjamin, pulih, aman, damai
  13. lebih superior – otai, kaklong, terer, hebat, mengagumkan
  14. menang – dominan, sukeses,
  15. setanding – sepadan, kompeten, layak, setara.
    • Iklan KPT – Universiti tempatan setanding dengan universiti luar negara.

Haldeman Julius (1920-1930) – beliau mula menggunakan butang emosi untuk jualan buku. ‘ The Art of Controversy’ – jualan 0. Then hanya menukar tajuk kepada ‘How to Argue Locially?’ – jualan 30,000. Bagaimana menulis buku yang setanding dengan pensyarah? (butang setanding) Bagaimana menulis buku pertama dalam hidup anda? (butang superior)

Senarai butang logik

  1. Ada tawar menawar – diskaun, jimat, percuma, early birds, 50%, potongan. Cuba lihat perkataan daripada abang besar (big boy) dalam mengeluarkan iklan.
  2. Menguntungkan – berbaloi, jimat
  3. Ekonomik – kos efektif, padan.
  4. Ekspressi cantik – licin, putih, sempurna, kurus, mulus, suci, menarik, menawan, comel
  5. Ekspressi bergaya – elegan, terampil, anggun, karisma, kacak, handsome, citarasa, gayahidup, kaya, mewah,
  6. Dapat bergantung harap – confident, DIY, boleh buat sendiri, mudah. berdikari, kukuh, tahan lama, boleh tahan lama.
    • Contoh; angkat-tolak-masuk-picit (iklan pam minyak). Merah-biru?
  7. Berkualiti – yakin, kukuh, tahan lama, boleh tahan lama.
  8. Efisyen – lebih baik, lebih pantas, lebih mudah, lebih senang, cekap, jimat, pantas,
  9. Diberi maklumat – berinformatif, tahu,
  10. memenuhi rasa ingin tahu – curious, kuiri, tertanya-tanya, wonder, rahsia, minat, siapa
  11. bersih tubuh badan – suci, halal, putih
  12. bersih sekeliling – harmoni, sejahtera, ditapis,

Menjejak

  1. Semak iklan abang besar – jenis teks, warna dan visual diberikan – tiruvasi
  2. tanya prospek, pelanggan dan pengamal
  3. ikuti rencana bidang dalam akhbar dan majalah
  4. kumpulan kata dapat dilihat dalam carian facebook. Bina kamus kata berdasarkan butang
  5. penggunaan butang emosi dan butang logik fungsinya untuk ornag bertindak
  6. semakin tinggi visual semakin mudah membina pengaruh
  7. proces ini berulang dan memerlukan masa sehingga kita secara separa sedar dapat melakukan secara segera

Guna butang emosi dahulu, butang logik kemudian

butang emosi – makanan – lapar, hidangan

butang logik – kebersihan sekeliling – ditapis

Contoh penggunaan.

Lapar maklumat yang penting tetapi tidak tahu hidangan maklumat di depan mata sahih atau tidak? BERNAMA menapis hanya yang sahih.

Kaedah Menjejak

  1. Lihat iklan abang besar – google image company yang ada budget hire marketing – lihat jenis teks, warna dan visual yang digunakan.
  2. tanya prospek pelanggan dan pengamal.
  3. Ikut rencana bidang dalam akhbar dan majalah
  4. Kumpulan kata dapat dilihat dalma carian facebook, bina kamus kata berdasarkan butang.
  5. Pneggunaan butang emosi dan butang logik fungsinya untuk orang bertindak
  6. semakin tinggi visual semakin mudah membina pengaruh
  7. proses ini berulang dan memerlukan masa sehingga kita secara separa sedar dapat melakukan secara segera.

Mencipta aliran kandungan

  1. Wujudkan tekanan (beri stress kecil atau kegembiraan kecil).  – e.g. saya takut manuskrip saya dicuri oleh penerbit. menikmati gugurnya bunga sakura, dengan hanya RM45 sahaja di taman Seri Alam Shah Alam.
  2. Wujudkan keinginan
  3. Visual – ayat-ayat yang diberi nilai visual –
    • butang emosi + butang logik + visual = tindakan
    • penggunaan kata kerja – e.g. berlari, menulis, menambah, menyuntik semangat
      • pintu pendidikan mana yang akan dibuka untuk anak anda tahun hadapan?
      • Dimanakah anda duduk sekarang?
    • penggunaan imbuhan kata kerja aktif
      • penggunaan imbuhan kata kerta me, ber di, ter – di melibatkan kata kerja mesti rapat.
    • kurangkan imbuhan apitan – kelewatan, pertambahan, perlewatan, keberkesanan. Biasanya kerja selalu buat laporan – sehingga terbawa-bawa dalam penulisan buku, facebook dan sebagainya. Strukturkan ayat kepada ayat baru atau gantikan kepada perkataan yang lebih sama maksud.
    • lebihkan perkataan konkrit – menaiki tangga kejayaaan, kertas takdir di tangan anda, memunculkan objek dalam fikiran pembaca. sebab itu, lebih banyak perkataan konkrit maka lebih persuasif.
    • kawal perkataan abstrak – perkataan yang ada unsur feelings – e.g suka, . Dengan cara sampingkan perkataan abstrak dengan perkataan konkrit. Contoh; Saya suka awak. So? Saya hantar cincin dan rombongan meminang ke rumah awak.
    • rangkakan cerita walaupn ringkas
    • cipta arahan secara terus
  4. Diberi maklumat (bagi sikit)
  5. Memenuhi rasa ingin tahu
  6. Diberi maklumat.

 

3 Kajian Kes

Menjaja Kampung

  • Iklankan/banner 7 kebaikan kacang soya semasa menjual air kacang soya.
  • Mereka tidak pedulikan apa produk itu, mereka cuma pedulikan apa yang mereka dapat.

2. Gerakan Rakyat

  • Kempen membaca LRT. Tukar perkataan kempen kepada gerakan rakyat membaca. Dengan tukar perkataan, tukar persepsi rakyat. Setiap minggu hantar surat page – like baca lrt. Cerita futuristik – setiap orang bawa satu buku ke mana-mana. Masa ditetapkan 10 januari, Audience ialah kumpulan yang inspired dengan mesej tersebut (ibu bapa yang ada anak kecil atau nerds yang suka bawak buku merata-rata).
  • Show dont tell –  Datang 10 Januari 2010 bawa buku di LRT- lepas 3 minit, semua orang bawak keluar buku dan baca. Kesan impak – booth mynews.

3. Jualan Buku Tidak Laku

  • Buat duit dengan ikan keli. Siapa yang nak niaga ikan keli akan datang. Guna forum – bicara jutawan – perniagaan. How he is doing – maklumat terbaru surat khabar – masukkan dalam forum.

 

Change the way we communicate

Apabila perlu melakukan sesuatu ataupun membuat keputusan

  • Tidak perlu berikan justifikasi
  • tidak perlu disertakan dengan alasan. contoh; saya mahu yang wana merah sebab tahun lepas dah pakai warna biru, tak seronoklah setiap tahun sama.
  • terus sahaja nyatakan dengan jelas dan tegas. contoh; saya dijangka lewat 20 minit, saya mahu warna merah

Gantikan komplen dengan penghargaan dan berhenti di situ

  • “hotel ini selesa” no tapi..
  • “markah kamu dalam ujian kali ini meningkat”no cuma…

Apabila menyatakan pendapat yang berlawanan

  • sertakan dengan fakta/hasil kajian/statistik
  • tidak perlu dimukalan dengan maaf cakaplah
  • Jangan mulakan dngan tapi
  • jangan mulakan dengan ayat-ayat mempersolkan
  • jangan diakhiri dengan my 2 cents

Penggunaan tetapi menghapuskan harapan

Gantikan tetapi dengan dan atau senyapkan terus

  • Idea kamu bagus tetapi boleh dioptimumkan lagi (sentap)
  • Idea kamu bagus dan boleh dikemaskan lagi (ok la)
  • Idea kamu bagus. Kita perkemaskan lagi (good)

Apabila seseorang memberitahu dia ditimpa musibah kecurian, jangan respon begini

  • La.. tak kunci rumah ke?
  • Sebelum ni kamu bayar zakat tak?
  • Adalah benda Allah nak tunjuk tu?
  • Sabarlah, setakat kena curi saja. Tak mati pun
  • Lain kali…
  • Doakan sahaja kebaikan, ketenangan hati dan beritahu berita-berita gembira buat orang yang ditimpa musibah.

Ceritakan kebaikan sesuatu tanpa membandingkan dengan yang lain.

  • Orang jepun bersih. Tak macam orang Malaysia pemalas
  • Cerita korea bagus dan banyak informasi. Tak macam cerita Malaysia asyik sumbat cerita cinta sahaja.

#BahasaPersuasif #BahasaMelayuTinggi #BudayaMelayuTinggi

Bahasa Lelaki vs Bahasa Perempuan

Bahasa Lelaki –

  • Tepat/tegas
  • Objektif
  • Kurang Jumlah perkataan
  • Gaya bahasa mudah difahami dan spesifik.
    • Contoh:
    • Mahukah saudara melakukan kebaikan?, instead more focus – mahukah saudara melakukan 1000 kebaikan.
    • Letakkan dokumen yang telah siap pada pukul 5 petang
    • Daripada 111 ayat dalam Surah Yusof, 86 adalah ayat dialog.
    • Hukum memakan daging daripada lembu yang tidak disembelih adalah haram.

Bahasa Perempuan

  • Tidak berobjektif
  • Lewah – meleret-leret
    • Contoh:
    • Saya rasa ibu bapa patut ambil tahu dengan siapa anak-anak kita berkawan.
    • Saya sangat suka dengan poster itu
    • janganlah pulak kita sibuk menjual produk kesihatkepadasaudara yang sedang terlantar di hospital

Bahasa Persuasif

Persuasif maksudnya pujuk atau pengaruh. Persuasif menekankan impak yang akan diterima oleh penerima. Mereka tidak pedulikan apa produk itu, mereka cuma pedulikan apa yang mereka dapat.

Nabi Muhammad ialah Jawami’il Kalim. Bahasanya mudah, padat, ringkas dan penuh makna. Kaedah Jawami’il Kalim Nabi Muhammad SAW (kaedah nabi)

  1. Subjek di hadapan – Solat berjemaah lebih baik daripada solat bersendirian.
  2.  Laras bahasa yang boleh difahami oleh semua golongan
  3. Menggugurkan panggilan kamu, kalian, anda. Apabila memberi informasi, bagi kepada semua orang (how about context dependent – yes, it is according to context dependent, only drop kata panggilan). Guna kamu (untuk lebih hormat – tukar ganti nama diri kepada tuan/puan) instead of kamu.

Contoh penggunaan kaedah nabi untuk ayat lebih persuasif.

  1. Persuasif untuk memperkenalkan diri
    1. Nama saya Adelia Medina. Berusia 26 tahun. Saya hamba Allah yang berhasrat mempelajari bahasa persuasif untuk menyampaikan maklumat secara lebih berkesan.
  2. Persuasif untuk menjual beg sandang
    1. Beg sandang selesa, ringkas dan sesuai untuk yang berjiwa santai.
  3. Persuasif untuk menjual dendeng
    1. Dendeng daging adalah lauk penyelamat untuk si pengembara.
  4. Persuasif untuk KBAT sambil bermain
    1. Anak-anak

Elak atau gantikan perkataan lemah –

  • tetapi – lebih baik drop atau tukar kepada laras bahasa yang lebih tinggi – walabagaimanapun, sehubungan dengan itu.
  • Kalau – gantikan dengan apabila
  • Mungkin, cuba, rasanya- diam.
  • Masalah – gantikan dengan situasi, isu dan cabaran.
  • Sila – gantikan dengan mohon.
  • Atau – digunakan untuk perkara yang sama. Pendapat.
  • Kritik – KISS, KICK, KISS (no need) hanya perlu puji dan bagi cadangan.

Contoh bahasa yang  tidak persuasif

ALLAHU AKBAR!!! SYRIA BERDARAH LAGI……!!!
Sedang kita masih leka di FB,
sedang kita masih layan drama Korea,
sedang kita masih sibuk dengan harta dunia
KETAHUILAHHHHH
saudara kita di Syria sedang bertarung demi menyelamatkan nyawa dan akidahhhhh!!!
Wahai rakyat Malaysia ku….. tak malukah kita, asyik sibuk dengan diri sendiri sehingga kemanusiaan diabaikan????
Mengapa hati kita semakin hitam??? Sudah matikah rasa belas dalam hati kita??? ALLAH….. ampunkanlah dosa2 kami yang sering lalai dan leka…!!! (sangkaan – mana tau pelanggan sudah mati rasa belas, lalai dan leka). 
Bersihkanlah hatimu….. sucikan dirimu…. marilah kita MENYUMBANG kepada mereka di sana…. bayangkan kalau anak2 itu adalah ANAK KITA……!!!
INGATLAH!!
Sesungguhnya bersedekah takkan menjadikan kita miskin!!!
p.s. Kalau kita boleh selamba beli iPhone X….. takkanlah RM100 pun tak boleh kongsi dengan anak2 ini, ya tak?

Contoh bahasa yang boleh ditambahbaik supaya lebih bersifat persuasif

ALLAHU AKBAR! SYRIA BERDARAH LAGI……!!! (tanda baca memberi emosi kepada teks)

Sedang kita masih leka di FB,
sedang kita masih layan drama Korea,
sedang kita masih sibuk dengan harta dunia
Saudara kita di Syria sedang bertarung demi menyelamatkan nyawa dan akidah.
(puisi memberi emosi namun tidak semestinya persuasif)

(masukkan fakta untuk lebih persuasif)

Mari kita menyumbang untuk saudara di SYRIA.
Salurkan semampu tuan/puan.
Semoga Allah memberi ganjaran yang terbaik. Amin. (untuk doa – guna amin)

prpm (pusat rujukan persuratan melayu) – terdapat cadangan pelbagai sinonim perkataan. http://prpm.dbp.gov.my/

 

AUN SEED (Asean University Network Southeast Asia Engineering Education Development Network)

AUN-SEED is under JAPAN (http://www.seed-net.org/)

CRI – Collaborative Research Programme with Industry

CRC – Collaborative Research Program for Common Regional Issues

Go here for details and application http://www.seed-net.org/application-forms/

Writing Winning Research Grant Proposals

By Prof Dr Omar bin Yaakob (Marine Technology Center) – omaryaakob@utm.my. The slides from the presentation Omar Yaakob writing winnable Research Proposal UTMKL Final

Two basic duties of lecturer; lecture and research. I am here because I want to get:

  1. The right direction in applying grants.
  2. The new strategy since its very competitive nowadays.

The objectives (OBE);

  1. Identify the various sources of research grants
  2. Differentiate the scope of MOHE, MOSTI and UTM (GUP)
  3. Explain the important aspects that need to be considered in preparting proposals.
  4. Describe the various AUN-SEEN programs especially basic requirements and proposal mechanisms of CRI/CRC projects.

Habit no 8 (For Academic Staff only) Make it a habit to apply for all Research Grants

  • “membujur lalu melintang patah” – the more you apply, the more you learn. Correction is the way of learning.
  • Always be prepared and refine when the dateline comes. Then, make writing grant as a part of our work. Once any grant open, refine it meticulously and apply it quickly.

Type of Grants 

MOHE

FRGS, ERGS, PRGS, RAGS, RACE, GSPKPM – non-RU compete here.

TRGS – different field from same institution

LFGS – different field from different institution

COE – Prof Thariq, Prof Nazir, Prof.. – they got special grant from MOHE

RU – Only five RU eligible – they got special grant from MOHE (Thats why we are scared of MYRA – MYRA1 to get 100% instruments to be RU. MYRA2  — ? Then, from RU fund – go to UTM as GUP (RU Grant) – Geran Universiti Penyelidik

FRGS

  • MOHE only have 20 mil for S&T. Then, only 10% for 1900 grants application for FRGS last cycle. 
  • We have 2 chance. For the first round – the writer need to improvise and do correction, then the correction will be send to MOHE for second evaluation.
  • Be meticulous in preparing proposals.

GUP (RU Grant) – RUG. Fund from MOHE for RU

  • No second chance. E.g. V0t35 – you must provide quotation and justification – please dont do technical mistakes.
  • Ensure to fulfill ALL the requirements meticulously.
  • If group – then do as groupwork – do discussion and comment. E.g. as simple as email circulation, check every single work written – especially when your group get Prof.

 

 

Winnable Research Proposals

Problem Statement

  1. Settings only one or two sentences
  2. Straight to Problem Statement
  3. LR must be current (5 years)
  4. in line with government policy, national agenda and global aspiration (can help allecviate problem at local, national, or world level). Cite them.

Objectives (SMART)

  1. Specific, measurable (open ended), achievable (within group capacity), realistic within time frame (three years – 2 years?)
  2. PS -> RQ -> RO (knowledge to get from certain field)
  3. SMART – determine,  identify, derive, show, establish. NOT smart – investigate, study, explore, observe (ok in goals, purpose not in the objectives).
  4. Related to Problem statement
  5. Not neccessarily tally with methodology

Ensure to tally between research question, objectives, methodology and conclusions

Methodology

  1. Clear and detailed description
  2. Divide into a number of steps/tasks/phases clearly. means, not only bullet point – describe in the sentences.
  3. Explain each step/tasks clearly
  4. Explain the methods and tools/equipments to be used – not to be related to budgeting
  5. Show clear flow chart and gantt chart
  6. Put milestones every half year.

Output

  1. Human Capital
  2. Matching geran from wherever – external grant. Within the grant – get and sustain the grant from external.
  3. 1 publication for each RM 20K.

Track Record and Composition of team – get senior staff with good track record to be part of the team

  1. Evidence of previous successful research projects
  2. Qualification and rack of researchers
  3. Well balanced team

Quality of proposal

  1. Meticulous
  2. Proper use of language (grammar, spelling, sentence construction)
  3. Good formatting and presentation.

Budget

  1. Be reasonable, do not inflate
  2. Follow ceilings in guidelines
  3. Show how you derive the figures e.g. the tavelling local 3 x RM500, comsumables
  4. For equipment (v350000) and large single items in other votes, attach quotation equipment
  5. Services
  • V11000 – upah dan elaun (GUP can pay local student, MOHE cannot pay RO/RA – only student)
  • V21000 = Perjalanan
  • V24000 – Sewaaan
  • V27000 – bahan penyelidikan

Industry/goverment agencies support

  1. In GUP compulsory but in MOHE not compulsory but highly recommended.
  2. Two levels: non-committed, cash or in-kind

 

Geran Universiti Penyelidik (GUP) UTM 2018

GUP juga dikenali sebagai RUG (Research University Grant). The fund is actually from MOHE (under RU budget). RU – Only five RU eligible – they got special grant from MOHE (Thats why we are scared of MYRA – MYRA1 to get 100% instruments to be RU. Then, from RU fund – go to UTM as GUP (RU Grant) – Geran Universiti Penyelidik. For 2018, UTM open 5 types of GUP. The slide is here Taklimat Geran GUP:

GUP Tier 1 RM50K for S&T

  • Project Leader Permanent sfaff – at least 2 members.
  • Must related to people on the ground – berkonsep penyelesaian masalah industri/komuniti/agensi kerajaan.
  • Proof of collaboration – e.g email:  Contoh Surat Sokongan Jabatan Laut Letter of Support. Contoh: Permohonan Surat Sokongan Untuk Penyelidikan.
  • 24 months
  • collaborators recommend to collaborate as in kind or monetary.
  • 20% travelling (v21) and 40% for buying equipment (v35)
  • Penilaian: 1 cycle (2 evaluators)
  • Output:
    • 1 indexed journal for 20K,
    • 100% geran luar (selain tajaan universiti dan networking grant iaitu geran sepadan daripada kerajaan, swasta, industri or antarabangsa)
    • 1 student.

GUP Tier 2 (20K)

  • Project Leader Permanent sfaff – at least 2 members.
  • NOT required but recommended: must related to people on the ground – berkonsep penyelesaian masalah industri/komuniti/agensi kerajaan.
  • Thats why, this is for people that do not have any grant.
  • 12-15 months
  • 20% travelling (v21) and 40% for buying equipment (v35)
  • Penilaian: 1 cycle (2 evaluators)
  • Output:
    • 1 indexed journal for 20K,
    • 100% geran luar (selain tajaan universiti dan networking grant iaitu geran sepadan daripada kerajaan, swasta, industri or antarabangsa)
    • NO NEED to produce 1 student.

GUP IIIG

GUP CRG (RM100K)

  • Project Leader Permanent sfaff – at least 2 members.
  • Must work with other university (40k for UTM, 60 for 3 collaborators)

COE

History of MDEC – Towards Citizen Centricity

MDEC Timeline

2005 – Malaysia Government Portal Website Assessment *MGPWA)

2014 – Provider-based evaluation (ProBE) –

2015 – Malalaysia User Satisfaction Evaluation (MUSE)

now – User Engagement ‘ Jom Sembang’  – towards Citizen Centricity

UNEGDI – Customer Satisfaction Rangkking

  1. Performance
  2. functionallity
  3. content
  4. innovation
  5. search
  6. transparency

2014 – Ranking 31

2016 – Ranking 42 (online service index, human capital index)

2020 – Ranking 15

Phases of e-Government

1997 – 1st wave Promote access and connectivity, focusing on developing insfrastructure

2001 – 2nd wave Service online

2007-2015; 3rd wave – transform the enterprise. 3.1. Automation of existing process, 3.2. Transfom business process and organization

2016 – 20202: 4th next generation smart government

User Experience Part 3 Evaluation

There are two types of Evaluation for UX

1. User based – MUSE, SAPS (user journey study)

2. Expert based – ProBE, guidelines, standard